RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Özel Fatma Hatun Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm.Dr.Yunus Aktakka Ramazan Bayramında sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm.Dr.Yunus Aktakka Ramazan Bayramında sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi.
Ramazan ayında oruç tutan/tutmayan veya tutamayan pek çok kişi bayramda çok fazla yeme eğiliminde oluyor. Geleneklerimiz gereği, Ramazan Bayramı'nın da diğer adı olan Şeker Bayramı' nda ziyaretler, ikramlar ve kalabalık sofralar akla gelmektedir. Bayramda sık karşılaşılan sindirim sistemi ve metobolik problemlerin önüne geçmek için dengeli beslenmenin bayramda da büyük önemi vardır. Özellikle oruç tutan bireyler de bir ay boyunca vücudun alışmış olduğu yemek düzeninin değişmesi bu sorunlara yol açabilir. Bayram sabahı başlayan, aile eşliğinde yenen mükellef sofraların ve muhabbetin tadına doyum olmaz. Ancak bu sindirim sistemini yorar ve ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi şikayetlere yol açabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanların büyük sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Bu yüzden özellikle bu kişilerin ikram tüketiminde çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Bayram sabahı sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlanmalı, diğer öğünlerde de besinlerin ana bileşenlerinin oranlarına dikkat edilmedir. Çok yağlı, hamur işi ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Yemeklerin yanında salata ve yoğurt yenmeli, pilav / makarnadan kaçınılmalı ve yemek sonrası tatlı yenmemelidir. Su tüketimi bu dönemde de çok önemli olup; günlük en az 2,5 litre olmalıdır. Bu arada asitli içeçek ve meyve sularından uzak durulmalıdır. İlla ki tatlı yiyeceğiz ancak bunu da seçerken sütlü tatlı olmasını, bayramda günde bir porsiyonu geçmemesini ve yemekten en az 2-3 saat sonra olmasını tercih etmeliyiz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.