DİYABETİK NÖROPATİK AĞRI NEDİR?
DİYABETİK NÖROPATİK AĞRI NEDİR?
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nihal Duran, Diyabetik ve Nöropatik ağrı tanısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nihal Duran, Diyabetik ve Nöropatik ağrı tanısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Diyabetes Mellitus, ülkemizde ve tüm dünyada önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir.
Neden olduğu patolojiler nedeni ile multidisipliner bir yaklaşım ve takip gerektirir.
Nörolojik olarak hem santral sinir sistemini hem de periferik sinir sistemini etkileyerek nörolojik yakınmalara ve hastalıklara neden olur.
Hem tip 1 hem tip 2 diyabette tanı anında 10, 10 yıllık hastalık süresinde 50 oranında nöropati gözlenebilir. Nöropati Patogenezinde metabolik ve vasküler olmak üzere birçok immünolojik ve genetik faktörler rol oynar.
En sık görülen Diyabetik nöropati distal simetrik polinöropatidir. Önce duysal ( ayak ve ellerinde uyuşma, yanma, karıncalanma, üşüme, ağrı gibi) sonra motor kayıp (el, ayak veya ekstremitede güçsüzlüğü) ortaya çıkar. Hastanın yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesinin yanı sıra ayak yaraları, ülserleri, eklem bozukluklarına neden olabilir.
Dİyabetik Polinöropati Gelişiminde Risk Faktörleri;
*Kontrolsüz diyabet
*İleri yaş
*Obezite
*Hipertansiyon
*Hiperlipidemi
*Alkol-sigara kullanımı
*Genetik yatkınlık
Nöropatik ağrı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yakınması olan veya olmayan tüm diyabetik hastalar, yılda en az 1 kez nöroloji hekimine başvurmalı, anamnez, muayene ve tetkik yapılarak hastaya uygun tedavi başlanmalıdır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.